Labas ziņas tiem, kas plāno pamest savu piesārņojošo automašīnu

LIELISKA IESPĒJA SAŅEMT KOMPENSĀCIJU PAR ELEKTROSKORETERI UN VELOSIPĒDU 2024. GADĀ, IZNĪCĒJOT PIESĀRŅOJUMU AUTO!

Vides ministrija turpina jau sekmīgo mazāk piesārņojošo transportlīdzekļu lietošanas veicināšanu, tāpēc arī 2024.gadā var pretendēt uz atbalstu, iznīcinot savu veco piesārņojošo automašīnu un iegādājoties elektrovelosipēdu, velosipēdu vai elektrisko skrejriteni. 2024. gadā APVA tam ir paredzējusi 8 miljonus eiro

smarton.lt ir jāpiedāvā plašs elektrisko mobilitātes ierīču klāsts, kas atbilst APVA aplikāciju prasībām. Visas konsultācijas un palīdzība saistībā ar pieteikuma iesniegšanu ir pieejama info@smarton.lt

Iedzīvotāji, kuri atteikušies no piesārņojošas automašīnas un iegādājušies mazāk piesārņojošu transportlīdzekli vai sabiedriskā transporta gada biļetes, koplietošanas servisus, velosipēdus, trīsriteņus, kvadriciklus vai motorollerus, no šodienas, 16.janvāra. var vērsties Vides projektu vadības aģentūrā (turpmāk - APVA) un izmantot finansiālo atbalstu. Šim mērķim kopumā paredzēti 15 milj. eiro.

Šobrīd ir publicēti uzaicinājumi pieteikties kompensācijām divu pasākumu ietvaros - "Mazāk piesārņojošu pārvietošanās līdzekļu veicināšana privātpersonām" un "Sabiedriskā transporta un ilgtspējīgas mobilitātes veicināšana (motorolleri, velosipēdi, koplietošanas serviss u.c.)".

5 milj. atvēlēti mazāk piesārņojošu pārvietošanās līdzekļu iegādes veicināšanai. eiro. Fiziskā persona var pretendēt uz kompensācijas izmaksu, kad iegādātais mazāk piesārņojošais auto vai elektromobilis ir reģistrēts uz pretendenta vārda un vecais automobilis tiek utilizēts un noreģistrēts. Soļu secība nav svarīga, pieprasījuma iesniegšana ir pēdējais solis. Kompensācijas apmērs vienam pretendentam ir 1 tūkst. eiro.

Mazāk piesārņojošam auto vai elektromobilim uz pretendenta vārda jābūt reģistrētam ne agrāk kā no 2024.gada. 16. janvāris Automašīna vai elektriskais transportlīdzeklis ar vienādu VIN numuru var tikt atlīdzināts tikai ar vienu Klimata pārmaiņu programmas ielūgumu un tikai vienu reizi. Par iznīcināto transportlīdzekli ar tādu pašu VIN numuru var atlīdzināt tikai vienu Klimata pārmaiņu programmas izsaukumu un tikai vienu reizi.

Sabiedriskā transporta un ilgtspējīgas mobilitātes veicināšanai (motorolleri, velosipēdi, koplietošanas serviss u.c.) atvēlētā summa ir 8 milj. eiro. Kompensācijas maksājums sastāda ne vairāk kā 1 tūkst. eiro sabiedriskā transporta biļetēm, e-maka papildināšanai sabiedriskā transporta (autobusu, trolejbusu, dzelzceļa) pakalpojumu izmaksu kompensēšanai vai e-maka papildināšanai velosipēda, elektriskā skrejriteņa, auto koplietošanas pakalpojumu izmaksu kompensēšanai.

Pretendents var saņemt kompensāciju ne vairāk kā par 2 vienībām. (kopā) no šādiem mazāk piesārņojošiem transportlīdzekļiem: 500 eiro par elektrisko velosipēdu, elektrisko trīsriteni vai elektrisko kvadriciklu un 300 eiro par velosipēdu vai elektrisko skrejriteni.

Šo fizisko personu kompensācijas pabalstu attaisnotie izdevumi ir izdevumi kopš pieteikties uzaicinājuma publicēšanas - 2024.gadā. 16. janvāris Pieteikumu atbilstoši izvēlētajam uzaicinājuma rīkam pretendents var iesniegt tikai vienu reizi. Transportlīdzekli ar vienādu VIN var atmaksāt tikai vienu reizi.

Iedzīvotāji pieteikumus var iesniegt līdz 2025. gadam. 31. decembris caur informācijas sistēmu APVA  APVIS Ja pasākumam atvēlētie līdzekļi beigsies agrāk, izsaukums tiks apturēts.

Emuāra ziņas